TARPTAUTINĖ KONFERENCIJA „EKOLINK 2024. RENKUOSI EKOLOGIŠKĄ – KEIČIU SAVE, KEIČIU PASAULĮ“

Renginiai

TARPTAUTINĖ KONFERENCIJA „EKOLINK 2024. RENKUOSI EKOLOGIŠKĄ – KEIČIU SAVE, KEIČIU PASAULĮ“

Paroda: RINKIS PREKĘ LIETUVIŠKĄ 2024

Data: 2024 spalio 12 d.

Laikas: 11:00-16:00

Vieta: Kauno Žalgirio arenos Amfiteatras,

Registracija

2024 m. spalio 12 d. Kauno „Žalgirio“ arenoje, parodos „Rinkis prekę lietuvišką“ metu

Moderuoja Beata Nicholson

Pagrindinė tema – galingas pokytis, daromas sąmoningai renkantis ekologiškus produktus. Kokią įtaką toks sprendimas ir pasirinkimas daro man, mano artimiesiems bei visai ekosistemai.

Konferencija skirta vartotojams – suteikti jiems žinių apie ekologiškus produktus, jų savybes, išskirtinumą, naudą, kaip nepasiklysti „žaliojo smegenų plovimo“ džiunglėse ir kitos naudingos bei įdomios informacijos.

PRELIMINARI PROGRAMA

KONFERENCIJOS PROGRAMA: PARSISIŲSTI.

Oficialus renginio puslapis www.ekolink.lt.

11:00 Konferencijos atidarymas, Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro Kazio Starkevičiaus ir VŠĮ EKOAGROS direktorės Virginijos Lukšienės sveikinimo kalbos.

EKOLOGIŠKAS MAISTAS IR EKOSISTEMA

11:20 EKOLOGIJA SPĄSTUOSE – AR TVARUMAS YRA TIK ILIUZIJA?, arba TAI  TVARU?
  • Ekologiškas maistas – kaip tvarumo šerdis
  •  Ekologiškas maistas ir klimato kaitos mažinimas
  •  Ekologiškas maistas – kaip asmeninė nauda
  • Mano vaidmuo skatinant tvarumą per ekologišką maistą
Europos klimato pakto ambasadorius, klimatologas, tvarumo edukatorius Silvestras Dikčius
11:40 O KAS, JEI TIK EKOLOGIŠKAS?, arba DIDELIS PAVEIKSLAS
  • 40 % mažiau NOx emisijų/ha
  • 26 % mažesnis dirvožemio praradimas, geresnė kokybė ir derlingumas
  • 20–95 % daugiau augalų rūšių, 50 % daugiau gyvų organizmų
  • vandens telkiniai apsaugomi nuo teršalų
IFOAM Organics Europe, politikos skyriaus vadovo pavaduotoja Hanna Winkler (anglų k. su sinchroniniu vertimu)
11:55 KAŽKADA VISAS MAISTAS BUVO EKOLOGIŠKAS, arba KOKS SKIRTUMAS?
  • Rūpinimasis gyvūnų gerove
  • Nenaudojami pesticidai
  • Nėra sintetinių cheminių trąšų
VšĮ EKOAGROS kokybės vadovas Tomas Demikis
12:10 ATSAKYMAI Į AUDITORIJOS KLAUSIMUS

EKOLOGIŠKAS MAISTAS IR SVEIKATA

12:20 KAIP išsaugoti ir sustiprinti sveikatą valgaNT ekologiškus produktus, arba O KAS MAN IŠ TO?
  • Maisto be pesticidų nauda ir poveikis organizmui
  • Maisto be antibiotikų įtaka atsparumo antibiotikams vystymuisi
  • Mažesni kiekiai kadmio, nitratų, bendrai taršos, daugiau Omega-3
Šeimos gydytoja Jurga Dūdienė
12:40 PRAKTINIAI EKOLOGIŠKO MAISTO ATRADIMAI: PATIRTIS IR IŠŠŪKIAI, arba TAI VEIKIA?!
  • Kaip jaučiasi vaikai, maitinami 90–100 % ekologišku maistu
  • Nevalgumo sprendimai ir kas skanu
Vaikų darželio VILA VILAITĖ direktorė Rasa Tamašauskaitė
12:55 RYŠYS TARP SVEIKO DIRVOŽEMIO IR ŽMOGAUS SVEIKATOS – KĄ RODO ILGAMEČIŲ MOKSLINIŲ TYRIMŲ REZULTATAI, arba DAR DIDESNIS PAVEIKSLASRyšys tarp dirvožemio mikrobiomos ir žmogaus mikrobiomosUSA, Rodale Institute, Andrew Smith, PhDNUOTOLINIS, (anglų k. su sinchroniniu vertimu)
13: 25 ATSAKYMAI Į AUDITORIJOS KLAUSIMUS

PERTRAUKA

EKOLOGIŠKAS MAISTAS IR SKAIDRUMAS

14:15 DANIJOS SĖKMĖS ISTORIJA – UŽSIKRĖSKIME PAVYZDŽIU!, arba O KAIP TAI DARO LABIAUSIAI PAŽENGĘ?
  • Danija – daugiausia ekologiškų produktų vartojanti šalis
  • Kokį pokytį aplinkai ir visuomenei tai atnešė
ORGANIC DENMARK Technical Political chief advisor Mads Sejersen Vinther(anglų k. su sinchroniniu vertimu)
14:30 KIEK KAINUOJA EKOLOGIŠKUMO ŽENKLELIS, arba AR VISKAS TAIP PAPRASTA?
  • Ekologinio ūkininkavimo sistema yra savanoriška
  • Taip ūkininkaujantis ūkininkas turi pateikti įrodymus, kad produktus užaugino laikydamasis ekologijos principų
LEŪA pirmininkas, ūkininkas ekologas Mindaugas Petkevičius
14:45 EKOLOGIŠKŲ PRODUKTŲ SERTIFIKAVIMO SISTEMA: KODĖL, KAS IR KAIP, arba AR GALIU BŪTI TUO TIKRAS?
  • Tikslas – suteikti vartotojui garantijas ir pasitikėjimą
  • Kontroliuoja ir sertifikuoja nepriklausoma šalis
  •  Kas tikrina tikrintojus
VšĮ Ekoagros direktorė Virginija Lukšienė
15:00 Mano kelias į ekologiją, arba TIKROS ISTORIJOSDISKUSIJA SU EKOLOGAIS ŪKININKAISKalbina Beata Nicholson

EKOLOGIŠKAS MAISTAS IR SĄMONINGUMAS

15:20 KOdėl mano močiutė žiemą nevalgė šviežių pomidorų, arba TAI DAR IR SKANIAU?
  • Gaminimo iš ekologiškų vietinių produktų prasmė ir rezultatas šefo akimis
Šefas, knygų autorius Evaldas Žaliūkas
15:35 UŽ KĄ  EKOLOGINIAME ŪKYJE ESANTIS RESTORANAS ĮVERTINTAS ŽALIA MICHELIN ŽVAIGŽDE, arba NEGI JIE VISA TAI DARO?
  • Gyvūnai ganosi laisvai, jaučiasi patogiai
  • Ravima rankomis ar mechaninėmis priemonėmis
  • Ekologinio ūkio produktai perdirbami vietoje ir tiekiami ūkyje veikiančiame restorane
FARMERS CIRCLE siela ir sumanytojas Niels Pieter Pretzman (anglų k. su sinchroniniu vertimu)
15:50 Kasdienio pasirinkimo galia – ekologiškų įpročių formavimas, arba PRADĖSIU IŠKART – KASDIEN PO ŽINGSNELĮ!
  • Taisyklės savo ir artimųjų tvariam gyvenimui
Žurnalistė, laidų vedėja, knygų autorė Beata Nicholson

P.S. TAI = EKOLOGIŠKO MAISTO GAMYBA.